Yoga

Bij Yoga en Zo Aalten geef ik de volgende yoga-lessen:

De Rustige Hatha yoga is een toegankelijke les, waarbij de yogahoudingen in een rustig tempo met aandacht worden uitgevoerd. Een veilige vorm van lichaamsbeweging die past bij elke leeftijd of omstandigheid. Het gaat niet om de prestatie, maar om je eigen beleving. Vriendelijk voor jezelf zijn, bewustwording hoe je lichaam aanvoelt. Ontspanning, maar ook inspanning, kracht, souplesse en balans. Daarbij is de aandacht voor de ademhaling ondersteunend. De les begint met een korte meditatie. Daarna wisselen zittende, staande en liggende houdingen elkaar af. Aan het eind een heerlijke ontspannende meditatie van 10 minuten.

Yin yoga focust zich op het mobieler maken van onze gewrichten. Yin yoga-houdingen zijn passief, maar wel intensief en worden lang aangehouden (tussen 2 en 5 minuten) Op die manier wordt eerder het bindweefsel dan de spieren opgerekt en gestimuleerd. Hierdoor worden gewrichten beweeglijker en actiever. Je leert je lichaam te ontspannen. Het effect van Yin yoga is een flexibeler, stabieler, mobieler en sterker lichaam. Yin yoga is een tegenhanger van het snelle en met talloze prikkels gepaard gaande hedendaagse leven. Als je in Yin yoga houdingen langere tijd (ver)blijft, kan deze vorm van yoga een meditatief en rustgevend effect hebben. Yin yoga heeft alles te maken met mindfulness. Het aanwezig zijn in het moment: in je lichaam, de ruimte en je gevoel. Tijdens de les worden meerdere opties aangeboden zodat het voor iedereen geschikt is. 

Stoelyoga is een les met lichte oefeningen, bewustwordings- en ademhalingsoefeningen en is gericht op beweging waar het kan en op ontspanning en rust. We kijken samen wat kan. De houdingen worden aangepast aan de mogelijkheden van het lichaam. Veel houdingen doen we op en/of met behulp van de stoel. We starten een les met bewustwordings- en ademhalingsoefeningen. Vervolgens zullen we ons lichaam met rustige bewegingen losmaken. Dan volgen er wat lichte houdingen om ons sterker te maken, onze balans te (her)vinden en om soepeler te worden. Maar altijd passend bij het individu. Aanpassingen zijn altijd mogelijk. Alles gericht op vinden van ontspanning in ons lichaam en hoofd. Iedere les sluiten we af met een eindontspanning. Daarbij zitten we op de stoel. Voor wie is deze les geschikt? Voor mensen met fysieke beperkingen en/of klachten. Voor mensen die herstellende zijn van een operatie, kuur of bestraling. Voor mensen die wat willen doen met hun lichaam, maar wel met hun eigen mogelijkheden. Voor mensen die rust en ontspanning zoeken. Bij twijfel altijd eerst arts, fysio of osteopaat raadplegen.

Klik hier voor het lesrooster