Mindfulness-training

Op 21 september 2021 start de 8-weekse MBSR-training. MBSR is een afkorting van op Mindfulness Based Stress Reduction. De bijeenkomsten zijn op dinsdagavond 19.00-21.30 uur.

Mindfulness is leven met bewuste aandacht. In ons actieve, soms stressvolle leven, is er behoefte aan rust en ontspanning. Even naar binnen keren, aandacht voor onze interne batterij. Vergelijk het eens met apparaten of een e-bike. De turbostand loslaten, jezelf toestaan om op te laden en verder te kunnen in de eco-stand. En wat kom je dan tegen als je besluit om die eco-stand in te schakelen? Het gaat je dan misschien niet snel genoeg af of je ervaart onrust. Denk je eindelijk even minder (van jezelf) te moeten, dan slaat het piekeren toe. Herken je dat bij jezelf? Dan kan mindfulness je helpen om met enige afstand naar je gedachten te kijken. Je bent niet je gedachten, je hebt ze alleen maar. En ze gaan weer voor bij. Net als wolken in de lucht, die komen en gaan, ook al zijn het soms donkere wolken. Mindfulness helpt, net als, yoga, om je lichaam te voelen. Echter zonder intensieve yogahoudingen. Maar het is wel trainen! Zoals je bij krachttraining je spieren versterkt, versterk je met mindfulness je ‘aandachts-spier’. Het is wetenschappelijk aangetoond dat er door regelmatige mindfulnessbeoefening verbindingen ontstaan in je hersenen, waardoor je hartslag en bloeddruk verlaagd wordt. Het gebied in je hersenen dat angst- en stressreacties reguleert, wordt kleiner; je reageert kalmer. 

De MBSR-training is een groepstraining (geen therapie) en bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en een oefendag. Het heeft een afwisselend programma: aandachtsoefeningen, geleide meditaties, lichte bewegingsoefeningen en met elkaar delen van ervaringen. Niet zozeer inhoudelijk, maar hoe je met situaties omgaat/kunt leren omgaan. 

Voor wie is deze training geschikt?

  • Mensen die stress ervaren
  • Mensen die piekeren, zich druk in het hoofd voelen
  • Mensen die graag bewuster willen leven
  • Mensen die in actie willen komen voor verandering

Vooraf vindt er vrijblijvend een intake plaats, om te kijken of de training wat voor je is.

De training kost 300,-. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten. Veel werkgevers zien het belang van stressreductie in, en komen vaak ook tegemoet in de kosten.

Inbegrepen: 8 wekelijkse lessen van 2,5 uur en een oefendag (totaal 26 contacturen), een werkboek met huiswerk en audiobestanden.

Meer informatie of opgeven kan via Contact.

'De Mindfulness-training heeft mij geholpen om meer bewust te worden in het moment. Mezelf vaker een pauze te gunnen in een drukke planning of dag.'
'Al is het een kort moment, het kan veel effect hebben om even stil te staan en op adem te komen in plaats van de hele tijd door te denderen.'
'Ik heb geleerd om niet meer zoveel te moeten en wat liever te zijn voor mijzelf. Met aandacht voor de adem kun je veel bereiken, vooral ruimte in je hoofd.'